Essbares Wildpflanzen

Publicerad 2014-04-18 08:54:46 i Allmänt,

Jahrtausendlang sammelten unsere Vorfahren Wildpflanzen. Sie waren Nahrung und Medizin zugleich. 

Wenn man genau forscht so haben viele Gemüsesorten die wir heute anbauen, ihren Ursprung in den Wildpflanzen. 
Es war der Mensch der so nach und nach begann Wildpflanzen zu veredeln und anzubauen. 
In jüngerer Zeit wurde das Wissen über die essbaren und heilkräftigen Wildpflanzen verdrängt. Heute aber beginnt man die Schätze der Natur wiederzuentdecken. 
Am Wegesrand, im Wald und auf der Wiese ist der Tisch reichlich gedeckt. 

Hier beschreibe ich einige Wildkräuter die ich schon als Kind kennenlernte. 
Trotz das ich es als Kind verabscheute Unkraut im Sallat zu finden, bin ich heute dankbar für dieses Wissen das mir meine Eltern mitgegeben haben. 
Heute sehe ich es als eine große Bereicherung, wie vielgestaltig die Wunderwelt der Pflanzen ist und was man alles herrliche daraus machen kann. 

Giersch, Geißfuß 
Wächst in feuchten und schattigen Lagen und kann durch seine starken Wurzelausläufer leicht zu einem beschwerlichen Unkraut werden. 

Was viele nicht wissen ist, dass der Giersch unglaublich vielfältig in seiner Zubereitung ist. 
Die Blattschösslinge kann man von März bis April roh als Salat nutzen, zarte Blätter nahezu das ganze Jahr über roh oder erwärmt zu Gemüsegerichten. 
Die Blüten verwendet man als roh essbare Dekoration oder als aromatische Zutat für Suppen und Eintöpfe. 

Der Giersch wurde in Schweden von den Mönchen als Heilmittel eingeführt.  
Gegen Rheuma- und Gichterkrankungen und auch wegen seiner harntreibenden, krampflösenden Wirkung. 

Giersch ist eines der ersten grünen Gewächse im Frühling  und die allerersten Blätter sind sehr mild im Geschmack.



Brennnessel 
Ein Gewächs das fast jeder kennt und das fast überall wächst. 
Wächst es in deinem Garten ist dies eine Anzeigerpflanze für nährstoffreichen Boden. Es ist also immer gut solch eine Brennnesselstelle im Garten zu haben. 
Die Triebspitzen und zarten Blätter werden meistens wie Spinat zubereitet gegessen. Aber auch als Grundlage von Gemüsensäften, Soßen, Suppen und Pesto. 
Aus den Stielen wird auch Garn hergestellt, das oft zusammen mit Leinen zu einem sehr feinen Stoff verwoben wird. 
Man kann sogar Brennesselwasser(Jauche) zum Düngen herstellen.

Mehr Rezepte und Infos findet ihr in Ingebo Hagar's  Buch "Ekocafé" von Bianka Pommerenke 


Ätbar ogräs och vildörter

Publicerad 2014-04-09 08:47:31 i Allmänt,

Förr var vi mycket mer medvetna om vad som växte ute i naturen, som vi själva inte odlade. 
Om man tänker efter så har allt vi odlar idag ett ursprung i den vilda naturen. Det var människorna som så småningom började odla i sina trädgårdar och förädla växterna. 
Idag har många glömt de växter som är ätbara men som ingen började odla, trots att många kan användas som botemedel eller för att avnjutas tidigt på våren. 

Här beskriver jag några av de växter som jag fick lära känna när jag var barn. 
Trots att jag som barn avskydde att äta ogräs i salladen, är jag nu mycket tacksam för den kunskap jag fick av mina föräldrar. 
Nu tycker jag faktiskt att man kan göra riktigt läckra saker med ogräs. 

Bianka Pommerenke
Brännässlor
Växer, som de flesta vet, nästan överallt.  Men växer de i din trädgård betyder det också att du har bra jord, så därför är det alltid bra att ha ett nässelställe någonstans i trädgården. 
De späda bladen är ju dessutom användbara till soppor eller andra goda röror och rätter. Medan vi äter bladen framställs fibrer med nässelstjälken, det blandas oftast med lin och man kan göra fina tyger. Man kan även göra nässelvatten för att gödsla andra grödor. 


Kirskål

Kirskål, skvallerkål eller kers växer i skuggigt område och genom sina långa rötter kan det lätt bli ett besvärligt ogräs   
Vad många inte vet är att kirskål är otroligt mångfaldig i sina tillagningsalternativ.  De späda bladen kan till exempel anrättas tillsammans med kål, spenat, pesto eller bara färsk i salladen. 
Kirskål infördes i Sverige av munkarna som planterade den som läkeört mot bland annat gikt, eller som grönsak. 
Kirskål är en av det första gröna växterna på våren och de färska bladen är milda i smaken. 

Mer information om ätbart ogräs och vildörter hittar ni i våran bok.

Vi ses!



Liknande inlägg

Berlin

Publicerad 2014-04-04 19:29:13 i Allmänt,

Efter nästan två veckor Berlin, är det nu min sista dag här. 

Framför huset finns det mycket trafik.   Allt är i rörelse. 
Vart ska alla människa gå eller åka?

Framför huset finns en busshålsplats, därifrån varje 10 minuter en buss åker i båda riktningar. 
Dag och natt. 
Bussen tar dig till tunnelbana, spårvagn eller tåg, beroende på vilken del eller plats i Berlin man vill vara. 

För mig är det nästan som i en stor djungel. 
En gång åkte jag fel och gick vilse och var jätte räd att aldrig hitta tillbaka. 

Berlin bjuder på allt man kan tänka eller önska sig. 






Men det har sin pris!
Tid och pengar!
De flesta har inte tillräckligt av bägge. 
För unga människor är Berlin den perfekt staden tycker jag, men för mig är det för stort och för rörigt. 
Jag är en riktig lantis! 



De tre kommer jag att sakna väldig mycket och jag hoppas att de kommer ofta på besök till oss här i Ingebo. 

Jag ska också komma tillbaka till Berlin för att träffa mitt barnbarn och för att upptäckta mer från Berlin. 

Om

Min profilbild

Ingebo hagar

Ingebo hagar är en by strax utanför Vimmerby i Småland. I byn finns ekocafé, vandringsleder, KRAV, FSC och PEFC certifierat jord- och skogsbruk samt ekologisk djurhållning. Här bloggar främst Susanne Pommerenke, som tillsammans med Hans driver ekocaféet. Susanne har också hand om all odling som sker i Ingebo. Då och då uppdateras även bloggen med nyheter, som du också kan läsa på vår Facebooksida och vår hemsida, www.ingebohagar.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela